Ga naar hoofdinhoud

Fins sportpaviljoen Japan geopend

Het thuispaviljoen van de Finse Olympische sporters van Finland in 2020 wordt dat nu in 2021. Het is een compleet houten gebouw. Het is in zeven weken geproduceerd in Finland en daarna in Tokyo gemonteerd. Op 6 oktober was de opening.

Grote drijvende kracht achter het paviljoen is het Finse Metsä Wood, waarnaar het gebouw ook genoemd is. Het gebruikte materiaal is dan ook LV, Laminated Veneer Lumber, hout dat bestaat uit aan elkaar gelijmde laagjes houtfineer, een product waarin de Finse fabrikant marktleider is.

Het tweelaagse gebouw, ontworpen door Helin & Co uit Helsinki moet voor de Finnen een soort Holland Heineken House worden: De plaats waar sporters en publiek elkaar kunnen ontmoeten en successen kunnen vieren.

Zoals al gepland gaat het gebouw nu, tot de Olympische Spelen van 2021 dienst doen als evenementencentrum voor het Finse bedrijfsleven dat in Japan zaken wil (komen) doen. Financiering van de bouw is dan ook voor een belangrijk deel van Business Finland gekomen, een organisatie wier naam niets te raden overlaat.

De gebruikte houtconstructies en de dimensionering van de elementen is allemaal openbaar gemaakt op het Open Source Wood-platform van Metsä, een kenniswebsite voor architecten en constructeurs.

Het Metsä-paviljoen is zo gemaakt dat het kan worden gedemonteerd en elders weer opgebouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer