Ga naar hoofdinhoud

Food Innovation Centre in drie jaar gebouwd

Een BREEAM Outstanding-certificaat bekroont het nieuwe hoofdkantoor van de innovatietak van Unilever in Wageningen, dat vorige week door de koning werd geopend. Het pand heeft sowieso uitdagingen. Paul de Ruiter ontwierp het zodaning van staal en hout dat het er binnen drie jaar stond.

In het hoofdkantoor zijn de innovatiecenters uit Poznan (Polen), Heilbronn (Duitsland) en Vlaardingen bijeengebracht. Voor de plek op de Wageningse campus is gekozen omdat die plaats zijn wereldwijde reputatie van ‘Sillicon Valley van het voedsel’ meer dan waar maakt. Unilever heeft zich een sterke duurzaamheidsdoelen gesteld onder de titel ‘Let’s beat 2050′. Dan is de wereldbevolking 9 miljard mensen groot, moeten al die monden gevoed worden en moeten uitstootproblemen en afval- en verpakkingsproblemen getackeld zijn.

Maximale zichtbaarheid en toegankelijkheid

In het nieuwe hoofdkantoor zijn naast de te verwachten kantoren ook verschillende laboratoria, zes complete keukens en een forse proeffabriek. Paul de Ruiter koos samen met de opdrachtgever voor maximale zichtbaarheid en toegankelijkheid. Het gebouw heeft een enorme uitstekende luifel boven een terras waar op termijn fruitbomen en andere eetbare gewassen zullen groeien. Die uitnodigende entree zet zich binnen voort: bezoekers kunnen tot in het bedrijfsrestaurant gewoon doorlopen en dan ook door glazen binnenruiten de proeffabriek zien en enkele proefkeukens bewonderen.

Extreem duurzame gebouwtechniek

Technisch was de vloer voor de proeffabriek een grote uitdaging. Die moest extreem sterk zijn. Ook de installaties, met name de afzuiging van de forse keuken en de luchtvoorziening voor de laboratoria was een uitdaging. Die van de laboratoria nog eens extra omdat de indeling flexibel is gehouden: de laboratoria zijn door het verplaatsen van binnenwanden nog enkele meters te vergroten. Daar is de installatie op ingericht. De gebouwtechniek is extreem duurzaam, met warmte-koude-opslag, een overcapaciteit aan zonnepanelen en pv-elementen in het glas en een regenwateropvang van 60.000 liter die onder andere voor toiletspoeling wordt ingezet.

Staalbouw met houten spanten

Unilever wilde de nieuwbouw heel snel realiseren, met name om het afstoten van de bestaande vestigingen niet nodeloos lang te laten duren. Dura Vermeer bouwde tussen bouwaanvraag en oplevering circa 2,5 jaar aan het gebouw, waarvan de planfase drie jaar geleden begon. De snelle bouw is gerealiseerd door staalbouw in combinatie met houten spant-constructies, geleverd en gemonteerd door De Groot Vroomshoop, die het dak dragen. Die spanten hebben de naar verluid grootste dikte die leverbaar is. Dat heeft met de spanwijdte te maken maar ook met het feit dat veel van de installatietechniek op het dak is weggewerkt.

Hergebruikte meubels en keukens

In het pand zijn beglaasde gevelelementen en kozijnen van gelamineerd eiken. Ook is er veel eiken verwerkt in tribunes en zitjes, terwijl nieuwe meubels grotendeels van multiplex gemaakt zijn. De meeste meubels komen overigens, net als veel van de keukenapparatuur, uit de oude vestigingen. De apparatuur en ook kasten en balies zijn vaak opnieuw bekleed, onder andere met hergebruikt eiken uit sloopwerken in Frankrijk. Alle meubelstukken zoals bureaustoelen, zijn geïnventariseeerd, gereviseerd en op kleur bij elkaar gegroepeerd.

Akoestische trap

Een belangijke eye-catcher is de grote trap in het atrium, bedoeld om de medewerkers te verleiden om de trap te nemen (de liften zijn verdekt opgesteld). De trap is van staal en beton gemaakt, maar bekleed met eiken lamellen rond een omkisting waarin geluidsisolerend materiaal is verwerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer