Ga naar hoofdinhoud

Franse prijs voor Frans Masereel Centrum

De uitbreiding van het kunstenhuis Frans Masereel Centrum in het Belgische Kasterlee heeft de Franse architectuurprijs Prix AMO gewonnen in de categorie ‘Lieu le mieux productif’, ‘de meest productieve omgeving’.

De nieuwbouw van het centrum, waarover Het Houtblad 2 een uitgebreide reportage publiceerde, is een ontwerp van de Japanse architect Hideyuki Nakayama in samenwerking met het Parijse bureau List, wat het winnen van de Franse prijs begrijpelijk maakt. Bij de realisatie werd samengewerkt met het Duitse Bollinger + Grohmann Ingenieure het Belgische Bureau Bouwtechniek en bouwbedrijf Van Hout.

Het Frans Masereel Centrum is gewijd aan de grafische kunsten. Het centrum biedt een werkplaats en woonplaats aan (inter)nationale kunstenaars, ontwerpers en onderzoekers die willen werken met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie. Het centrum, opgericht in 1972, is ontworpen door de Belgische architect Lou Jansen.

In 2013 werd een internationale architectuurwedstrijd uitgeschreven voor het ontwerp van een nieuw paviljoen met studio’s, een archief, workshopruimtes en een nieuwe tentoonstellingsruimte. Het ontwerp van LIST en Hideyuki Nakayama Architecture kwam toen als winnaar uit de bus. Opvallend is het kegelvormige dak opgebouwd uit 762 houten balken.

Het nieuwe paviljoen van 420 m2 is een uitbreiding van het bestaande koepelvormige gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer