Ga naar hoofdinhoud

Geïnspireerd door ‘Chance for a slow Dance’

Het uitgangspunt was een vervallen stadhuis in het stedelijk centrum van de gemeente Larrabetzu in Baskenland (noord Spanje). Het Spaanse architectenbureau Behark – gespecialiseerd in renovatie en adaptief hergebruik – transformeerde het naar een dynamische en functionele openbare ruimte.

De belangrijkste maatregel die de architect nam, was het toevoegen van een ‘aterpe’ wat staat voor ‘onderdak’ of ‘schuilplaats’. In feite definieert het een overdekte open ruimte die als ontmoetingsruimte fungeert voor sociale ontmoetingen en recreatie. De architect heeft zich daarbij overigens laten inspireren door het nummer ‘Last Chance for a Slow Dance’ van de Amerikaanse punkband Fugazi.

Het aterpe bestaat uit een reeks structurele ‘ribben’ van gelamineerd hout waarop drie schuine dakvlakken steunen. Een grote houten pilaar die aan het gemeentehuis is bevestigd, biedt structurele ondersteuning voor het dak en de tussenverdieping. Op de begane grond bevindt zich een kleine bar.

De tussenverdieping zelf wordt weer ondersteund door een CLT-houten plaat en een betonnen balk. Op deze verdieping biedt het gebouw ruimte voor uiteenlopende toepassingen variërend van kerkdiensten tot festivals. Tevens fungeert dit deel als directe toegang tot de brandtrap vanuit de plenaire zaal.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer