Ga naar hoofdinhoud

Gemeenschapsger in Ulaanbaatar

Voor de gemeenschap van Ulaanbaatar (Mongolië) ontwierp Rural Urban Framework een centrum in de vorm van een ger, een soort yurt, maar dan Mongools. Het Ger Innovation Center is gebouwd met hout, leemstenen en polycarbonaat.

Voor het ontwerp werkte ontwerpgroep Rural Urban Framework samen met de inwoners van Ulaanbaatar. Ulaanbaatar is een van de meest vervuilde steden van de wereld. Het ontwerpen van een duurzaam gebouw was daarom een belangrijk onderdeel van het ontwerpproces.

Een houten frame ondersteunt het gebouw, terwijl leemstenen muren stevigheid aan de binnenruimte van de ger geven. Het dak en de buitenmuren  zijn van polycarbonaat. Polycarbonaat laat veel licht en warmte van de zon binnen.

Het Ger Innovation Center wordt gebruikt als crèche, voor naschoolse opvang, voor educatieve workshops, beroepsopleiding en gemeenschapsevenementen. Het centrum is gebouwd om de overgang naar een vast verblijf makkelijker te maken voor de nomadische bewoners die hun tenten permanent in het gebied hebben opgeslagen en er hun eerste huizen hebben gebouwd. Jaarlijks komen er zo’n 30.000 mensen naar Ulaanbaatar op zoek naar werk, onderwijs en toegang tot gezondheidszorg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer