Ga naar hoofdinhoud

Gevelbekleding past generatiehuis in

HyperFocal: 0

Aan de rand van het historische centrum van het Zwitserse stadje Bad Zurzach bouwde Andreas Graf een ‘generatiehuis’. Dat een eigen gemeenschap vormt maar ook verbindingen legt.

Het verschijnsel ‘generatiehuis’ komt in Zwitserland meer voor. Het gaat dan om een samenstelling van functies die door overheidswege bekostigs worden die voor verschillende generaties bedoeld zijn. Een verzorgingshuis gecombineerd met een restaurant en een kinderdagverblijf, in dit geval. De architect, van Liechti Graf Zumsteg Architekten uit Brügg, had met een niet eenvoudige inpassing te maken. Enerzijds wilde hij maximale openheid, anderzijds wilde hij ook veel privacy scheppen voor bewoners die meer op zichzelf kunnen zijn. Het gebouw kreeg daardoor een in hoogte en in de plattegrond variërend patroon.
De ligging van het plot maakte het helemaal een uitdaging, vertelt Graf aan SwissArchitects: in het historische centrum zijn veel hoge huizen met gepleisterde muren, even verderop is moderne kantoorbouw en aangrenzend is een gekoesterd landschapspark.
Houten gevels bleken de beste verbinding te leggen: in zijn volumes sluit het gebouw aan op de historische gebouwen, door het hout maakt het zich ook tot parkachtig huis. En door het allemaal strak vorm te geven en af te werken misstaat het niet ten opzichte van de nieuwbouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer