Ga naar hoofdinhoud

Groen sportcentrum in Barcelona

De Turó de la Peira-wijk in Barcelona heeft een nieuw sportcentrum. Vóór de bouw moesten de wijkbewoners het zonder sportcentrum stellen en buiten sporten tussen kale muren van beton. Nu kunnen de bewoners (binnen de corona-regels) sporten in een splinternieuw, groen, gebouw.

Het winnende ontwerp voor het nieuwe sportcentrum voor de wijk, kwam van het team van Anna Noguera en Javier Fernandez. De wijk Turó de la Peira is geen groene wijk. Daarom valt het nieuwe centrum des te meer op. Het gebouw heeft een houten structuur en een transparante gevel van polycarbonaat en glas en veel zichtbaar groen: aan drie kanten van het gebouw is de open stalen structuur begroeid met wijnranken.

Het groen van de gevel is geworteld in hydrocultuur plantentroggen. Irrigatie gebeurt met opgeslagen regenwater vanaf het dak van het sportcentrum. Binnen de gevelzone zijn trappen en loopbruggen die de verdiepingen van het sportcentrum met elkaar verbinden.

Het sportcentrum bestaat uit twee niveaus, met op het eerste niveau het zwembad en daarboven de sporthal. De ruimtes binnenin het sportcentrum worden bepaald door een draagstructuur van grote verlijmde houten spanten. In het zwembad gaat het hout een mooi contrast aan met de tegelvloeren en het blauwe water. In de sporthal liggen parketvloeren. De wanden zijn van kruislaaghout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer