Ga naar hoofdinhoud

Hap als een scheepsromp in Deens klimaatcentrum

Het is een prachtige vondst, de ellips van licht hout die te zien is in de zwartgebeitste houten gevel van het Klimatorium, een onderzoekscentrum in de Deense havenplaats Lemvig. Maar waarom het pand verder vooral van beton en staal gebouwd is?

Het Klimatorium is gebouwd naar ontwerp van 3XN Architects, een bureau dat bij meer projecten duidelijk op zoek is naar bijzondere vormen. Het gebouw moet de regio rond Lemvig op de kaart zetten als een hub voor innovatie op het gebied van technieken die de klimaatverandering helpen voorkomen. Het Klimatorium dient als kantoor maar ook als ontvangst, en expositieruimte.

Voor de bouw is een ‘geminimaliseerd materialenpakket’ gekozen. Dat moge zo zijn, de constructie van dit tweelaagse gebouw is wel grotendeels van beton en staal gemaakt. Een keuze die bij een dergelijk gebouw bevreemdend aandoet.
De zwarte houten lattengevel is onder andere functioneel in het beschaduwen van de bovenste verdieping. En de lichthouten ‘hap’ is natuurlijk prachtig. Op het benedengedeelte zijn enkele tredes aangebracht waarop mensen kunnen zitten. De vorm van de ‘hap’ is geïnspireerd op de houten vissersschepen die al eeuwen vanuit de haven vertrekken.

Het gebouw ligt op een groter plot waar allerlei gewassen en natuuroplossingen te zien zijn. In een eerder ontwerp was er sprake van het laten doorlopen van dit park op het dak. Dat zou een verklaring kunnen zijn voor de vreemde materialisatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer