Ga naar hoofdinhoud

Beukenhouten flat van 27 verdiepingen

Onder de naam ‘Project Pi’ start V-ZUG Immobilien uit Zwitserland aan het einde van dit jaar met de bouw van een 80 m hoge woontoren met 27 verdiepingen. De focus van deze ‘wolkenkrabber’ ligt op duurzaamheid en ecologie gecombineerd met betaalbaar wonen en gemengde buurten. Het is het eerste houten gebouw in Zwitserland dat zó hoog wordt.

Project Pi is het begin van de ontwikkeling van het ‘Tech Cluster’ op het hoofdkantoor van V-ZUG. Tevens is dit project het resultaat van een wedstrijd waarin werd gevraagd om te ontwerpen vanuit zowel sociaal als ecologisch perspectief. De wedstrijd is gewonnen door Duplex Architekten, de ingenieurs WaltGalmarini en het houtconstructiebedrijf Implenia.

De ecologische aspecten zijn onder meer ingevuld door gebruik te maken van hout in zowel de draagconstructie als het interieur. Het dragende deel van het gebouw bestaat uit een binnen- en buitenframe van beuken hout. Het is opgebouwd volgens het tube-in-tube systeem waarmee zeer grote overspanningen zijn te realiseren. Tevens biedt het een hoge flexibiliteit in de inrichting. Tot deze constructie behoren ook de platte plafonds van houtcomposiet die vrij zijn van balken.

De architecten hebben de stijfheid van de woontoren ondergebracht in het raamwerk. Hierdoor zijn grote massieve, betonnen kernen niet nodig, en kan het houten skelet zichtbaar blijven. Of de horizontale stabiliteit van de hoogbouw voldoende is, moet nog nauwkeurig worden berekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer