Ga naar hoofdinhoud

Hoogmis van het autoracen onder houten dak

Het Formule 1-circuit van Montréal, Canada, genoemd naar de Canadese reacelegende Gilles Villeneuve, heeft een nieuw hoofdgebouw. Dat is om begrijpelijke redenen aan de onderkant van beton met een opbouw van staal. Maar het dak is van hout.

Er was een zeer korte on-site productietijd en dus werd een groot deel van het langgerekte gebouw, waarin de garages voor de bolides zijn ondergebracht, de VIP-ruimten, de persruimtes en tal van andere ruimten die het F10circus faciliteren, geprefabriceerd. Dat maakte de keuze voor architectenbureau FABG uit Montréal voor hout al wat gemakkelijker. Maar het dak is ook een referentie naar het op hetzelfde parkeiland gelegen Expo 67-gebouwen die ook vaak licht en geprecfabriceerd waren en de tand des tijds goed hebben doorstaan.

Door het dak van relatief lichte gelamineerde balken te maken kan het ook op slanke stalen dragers staan. Dat zorgt er weer voor dat zeker vanaf de bovenste verdieping er overal zeer goed zicht is op de gebeurtenissen op de racebaan. Met een eventueel afschaffen van de sport met de racemonsters wordt ook rekening gehouden. Het gebouw is grotendeels demontabel en kan al dan niet in zijn huidige vorm elders worden herbouwd, schrijft Canadian Architect.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer