Ga naar hoofdinhoud

Hoogste Finse houtconstructie voor studentenflat

Architectenbureau Arcadia Arkkitehtitoimisto heeft de Finnish Wood Award 2019 gewonnen met hun bijna 50 meter hoge 14 verdiepingen tellende studentenflat, de Joensuu-‘Vuurtoren’, het hoogste houten gebouw van Finland.

Het architectenbureau gebruikte voor de structuur een stalen constructie die over de hele hoogte het gebouw versterkte. Voor de studententoren werd zowel gelamineerd fineer als kruisgelamineerd hout gebruikt. In totaal werd ongeveer 2000 kubieke meter hout toegepast. Het werk ter plaatse werd onder een tentdak uitgevoerd zodat de prefab-elementen onder geconditioneerde omstandigheden konden worden geassembleerd. Hierdoor werd de bouw in minder dan twee weken per verdieping afgerond.
Als het donker wordt, zorgt lichtkunstenaar Kari Kola met zijn installatie voor een spectaculair schouwspel dat verwijst naar de houten kern van het gebouw. Omdat de toren de hoogste houtconstructie van Finland is, wordt het gebouw gebruikt voor onderzoek: de Karelia University of Applied Science verricht er akoestische proeven en bestudeert de schommelingen in temperatuur en vochtigheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer