Ga naar hoofdinhoud

Hout centraal in technologiemuseum

De nieuwbouw van het technisch museum Tekniska in Stockholm, dat een Zweeds en internationaal publiek op de hoogte stelt van de nieuwste technologische ontwikkelingen, zal vrijwel geheel in hout worden gebouwd en krijgt een spectaculair houten dak.

Dat is sinds kort bekend, nu het ontwerp van architectenbureau Elding Oscarson uit Stockholm de opdracht is toegekend. Er deden drie architectenbureaus mee aan de competitie, meldt de website van Tekniska. Voor Elding Oscarson is onder meer gekozen omdat het bureau een dusdanig ontwerp maakte dat het gebouw vrijwel geheel in hout kan worden uitgevoerd.

Het Tekniska trekt nu al jaarlijks ruim 300.000 bezoekers en dat moeten er met de nieuwbouw nog veel meer worden. Het nieuwe gebouw gaat Wisdome heten en een groot aantal wetenschappelijke instituten, zowel universiteiten als musea werken er in samen. Telefoongigant Ericsson behoort tot de geldschieters, al is voor dit project ook speciaal extern geld aangetrokken van de Knut and Alice Wallenbergfoundation.

Het spectaculairst aan het ontwerp van Elding Oscarson is zonder twijfel het dak, dat uit een soort golvend cassetteplafond zal gaan bestaan. Daaronder komt een bolvormig auditorium dat ook van hout gemaakt zal worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer