Ga naar hoofdinhoud

Houtbouwcongres vol primeurs in digitale vorm een succes

Ja, storende factoren waren er ook. Zoals haperende verbindingen en krakerig geluid bij sommige presentaties en bij individuele toeschouwers. Maar trots en tevredenheid overheersen over het eerste Nationale Digitale Houtbouwcongres dat op 1 oktober werd gehouden en vol met nieuwtjes zat.

Met ruim 360 betalende bezoekers (deelname koste 25 euro, studenten betaalden een tientje) was het Nationaal Digitaal Houtbouwcongres uitstekend bezocht. Het congres was georganiseerd door Het Houtblad in samenwerking met Snitker/Borst/Architecten en richtte zich dit maal ook nadrukkelijk op de opdrachtgevende kant. Met sprekers als Rob Haans (De Alliantie, Elisabeth ter Borg (Fien Wonen) en Gerard Comello (Lingotto) was dat segment van de bouwkolom onder de sprekers goed vertegenwoordigd.

Presentaties en gesprekken

De 14 sprekers, uit binnen- en buitenland, hielden hun presentaties tijdens het congres grotendeels vanuit huis of kantoor, gezeten achter hun laptop. En vooral daar ging het niet altijd goed met de verbinding. In de studio in Doetinchem liep de uitzending gesmeerd en ontvingen Margriet Brus (redacteur Eisma Bouwmedia) en Jan Maurits Schouten (Het Houtblad) een aantal gasten.

Nieuwe beurs Houtbouw

Nieuws tijdens het congres kwam van een op het laatste moment aangeschoven sponsor: beursorganisator 54 Events, die ter plekke een nieuwe beurs ten doop hield, Houtbouw geheten, die op 18, 19 en 20 mei in de Brabanthallen in Den Bosch georganiseerd zal worden en die, zoals de naam al verraad, gewijd zal zijn aan innovatieve oplossingen rond bouwen met hout.

Tomorrows Timber Talks

Ook nieuw is het boek Tomorrows Timber dat geschreven werd door Pablo van der Lugt en Atto Harstra. Van der Lugt kwam in de studio een toelichting geven op dit boek. De eerste 200 bezoekers van het congres kregen het boek gratis, de andere bezoekers kunnen het met 25 procent korting bestellen. De PEFC-versie dan, want PEFC was ook sponsor van het congres. Van der Lugt en Harstra, beide bouwkundig opgeleid, houden op verzoek ‘Tomorrows Timber Talks‘ voor gezelschappen, bijvoorbeeld architecten en bouwbedrijven. Deze worden door PEFC gecoördineerd.

Nationaal Houtbouw Akkoord

Volkomen nieuw, zo nieuw dat er nog geen nietje door het rapport zat, was de aanbeveling van een brede groep betrokkenen bij de houtbranche, in het kader van het Topsectoren-beleid, met medewerking van onder veel meer Staatsbosbeheer, de Provincie Groningen en het Ministerie van EZ. Deze groep stelt, na inventarisatie van de voordelen van houtbouw en waarom dat nog niet grootschalig in Nederland wordt toegepast, dat er een Nationaal Houtbouw Akkoord zou moeten komen, waarin de ondertekenende partijen elkaar stimuleren om de houtbouwtendens in ons land te versnellen. Oscar Vos, architect (Krft) te Amsterdam, en Kasper Broek van Staatsbosbeheer gaven in de studio een toelichting op dit initiatief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer