Ga naar hoofdinhoud

Houtbouwer in gerenoveerde stationshal

Het gerenommeerde Zwitserse (hout-)ingenieursbureau Pirmin Jung heeft voor zijn Duitse vestiging iets heel speciaals laten bouwen. In en aan een oude stationsloods is een keur aan houtsoorten verwerkt als inspiratie en voor het comfort van de medewerkers.

De ingenieurs werken vanaf heden in een oude goederenhal pal naast het spoor op het station van Remagen, zo’n 20 kilometer zuidelijk van Bonn. Architectenkantoor Herres & Papen uit Salmtal mocht behoorlijk los gaan met hout, al waren er duidelijke eisen van monumentenbescherming en moest er zowel qua geluid als qua warmte flink geïsoleerd worden.

Het dak werd vernieuwd met behoud van de orginele volumes en voor de gevel werd voor een afwerking van houten balken gekozen die heel welbepaald niet van gelijke vorm zijn. Daardoor krijgt het pand aan de buitenkant een uitstraloing die zowel historisch als modern aandoet.

Binnen is het baksteen van de voormalige buitenmuren zo veel mogelijk in het zicht gelaten. Maar zijn voor verhoging van het comfort en om rustig te kunnen werken een aantal beglaasde boxen in het interieur gerealiseerd die diverse functies hebben. Met name in die boxen is heel bewust een keur aan houtsoorten toegepast. Zo is de constructie van douglas, is er wit sparrenhout gebruikt, MDF, akoestische elementen van hout, OSB-plaatmateriaal en parket van beukenfineer.

Overigens bouwt Pirmin Jung in Zwitserland aan een nieuw hoofdkantoor. Dat moet een voorbeeld van duurzame bouw worden, een kantoor van zes verdiepingen met de allesonthullende naam Haus des Holzes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer