Ga naar hoofdinhoud

Houtcomposiet op theater van clt op jongensschool

De Horris Hill school voor jongens in het Engelse Berkshire heeft er een fijne accomodatie bij: een theater, gebouwd van cross laminated timber. Om het theater zowel te laten verschillen als te harmoniëren met de omringende bebouwing is gekozen voor een gevel van houtvezelcomposiet.

Het theater is van hout en heeft een permanente bestemming. Het is geplaatst op het asfalt van een bestaand parkeerterrein op het 85 hectare tellende landgoed waarop de Horris Hill school (‘We understand boys’) is gevestigd. Op de terreinen is alles wat de scholieren, jongens tussen de 4 en 13 jaar, maar aan activiteiten zouden willen beoefenen en nu dus ook een theater.

Het ontwerp van is van architectenbureau Jonathan Tuckley. Het gebouw heeft een groot, losstaand, pergola-achtig houten staketsel dat de ingang iets feestelijks geeft en waarop producties kunnen worden aangekondigd. het gebouw zelf is heel compleet met een entree, kleedkamers, een toneel-volume en een zaal met oplopende tribune en houten banken.

Voor de realisatie is gebruik gemaakt van houten kolommen en liggers, CLT (kruislaaghout) en een bekleding van het ook in Nederland verkrijgbare materiaal Viroc, dat is een cementgebonden vezelplaat waarbij de vezels van hout zijn. De platen worden in kleur geleverd en hebben aan de oppervlakte dan een structuur die op cement lijkt, schuren haalt de vezels meer naar voren.

De Horris Hill-school heeft een programma waarbij nieuwe gebouwen zo veel mogelijk geïntegreerd worden tussen de bestaande bebouwing. Dit theaterje heeft een heel eigen vormentaal maar het volume en de kleur komen overeen met de omringende schoolgebouwen van rood baksteen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer