Ga naar hoofdinhoud

Houtdag: Harm Valk over BENG

Harm Valk

Lichte bouwconstructies, zoals van kruislaaghout en houtskeletbouw maar ook van staal, hebben andere bouwfysische thermische eigenschappen dan steen en beton. Op de Houtdag 2019 legt Harm Valk uit hoe het komt dat deze constructies toch onder de BENG-eisen vallen.

De lichte constructies dreigden in eerste instantie niet onder de Bijna Energie Neutrale Gebouwen-eisen te vallen, terwijl die eisen wel vanaf 2020 voor alle nieuwe gebouwen gelden. Het gaat dan niet om passiefbouw, of nul-op-de-metergebouwen die al sinds jaar dat bewezen prima kunnen worden uitgevoerd met houten constructies, maar om het soort gebouwen dat zonder extra investeringen in isolatie of spouwbreedte precies aan de eisen van het Bouwbesluit voldoet.

Harm Valk, als senior adviseur werkzaam bij Nieman Raadgevende ingenieurs, geldt als een van allergrootste experts in ons land op het gebied van bouwfysica. Hij is al sinds jaar en dag betrokken bij het tot stand komen van de BENG-eisen. De lichtere bouwmethodes, zoals staal- en houtbouw, leken daar eerder niet onder te vallen. Die materialen hebben andere fysische eigenschappen.

Inmiddels zijn deze bouwmethodes wel toepasbaar binnen de BENG-normen, iets waar Valk mede aan heeft bijgedragen. Op de Houtdag 2019, op 21 november in Naturalis, Leiden, verzorgt hij een lezing over hoe de besluitvorming op dit gebied heeft plaatsgevonden en op welke manier houtbouw binnen BENG mogelijk is.

Meer informatie over een aanmelden voor de Houtdag 2019 kan via deze link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer