Ga naar hoofdinhoud

Houten boomstructuur voor Cambridge mosque

Onder houtbouwspecialisten al een tijd bekend; de Cambridge mosque in Londen van MarksBarsfield Architects. Het gebouw is nu definitief af en wordt allerwege positief gerecenseerd. De draagconstructie van houten ‘bomen’ is dan ook spectaculair.

Het gebouw, officieel de Abu Bakr Siddiq Mosque, dat als moskee dienst doet en ook allerlei andere culturele functies voor de lokale islamgemeenschap vervult, heeft een stenen buitenmuur en een traditionele ‘gouden’ koepel. Bij binnenkomst valt meteen de houten boomstructuur op, de entree wordt er door gedragen en ook in de centrale hal, waar gebeden en gepreekt wordt, speelt gelamineerd grenen (glulam) een hoofdrol.

Overigens is de traditionele scheiding tussen mannen en vrouwen in de gebedsplaats subtiel opgelost met een aflopende houten scheiding. De mensen kunnen door een plaats in de ruimte te kiezen zelf zorgen dat ze net zo goed gezien worden als ze zelf willen.

De digitale realisatie van de houten dragende structuren is gedaan door Fabian Schreuer, van het Zwitserse Design to Construction, die er vorig jaar op de Houtdag 2018 over vertelde. De engineering deed SJB Kempter Fitze in Essenbach (Zwitserland), het hout werd gezaagd en geleverd door Blumer-Lehman in Gossau (Zwitserland)

Een interessant artikel met foto’s (in het Engels) staat op Ribaj.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer