Ga naar hoofdinhoud

Houten woonblok in Nijverdal met zonneschoorsteen en slimme ventilatie

In Nijverdal is vorig jaar een blok woningen opgeleverd door het innovatieve bouwbedrijf BouwNovum. De zes drielaags grondgebonden woningen zijn prefab gemaakt in houtskeletbouw. Extra bijzonder is de licht- en ventilatietechniek.

Het rijtje sociale huurwoningen is in de werkplaats van een van de twee moederbedrijve van BouwNovum, Jansman Bouw in het Overijsselse Luttebberg voorbereid. (De andere aandeelhouder in Installatiebedrijf De Groot). De houten delen, voorzien van leidingwerk en beglaasd (er is voor kozijnloze beglazing gekozen), zijn ter plekke gemonteerd. De woningen zijn dan ook zeer goed te demonteren. Maar ook uitbreiding, bijvoorbeeld door optoppen, is mogelijk. Het gaat om ontkoppelde bouw, waarbij dus de drager van het gebouw geheel is losgekoppeld van de inbouw.

Extra bijzonder aan deze aan alle BENG-eisen beantwoordende woningen is de samenwerking die gezocht is met Velux en Duco Ventilatie. Met de dakramengigant is een constructie bedacht die ‘zonneschoorsteen’ heet: een met de smartphone via een app te regelen daklicht dat daglicht tot diep in de woningen brengt.

Met de Belgische specialist in ventilatie zijn nachtventilatieluiken geïnstalleerd waardoor door middel van thermische trek op warme dagen voor een koel huis gezorgd wordt.

De zes woningen in Nijverdal zijn koopwonigen, drie zijn eigendom van de bewoners, de andere drie van beleggers. BouwNovum denkt dat deze woningbouw zeer geschikt is voor woningbouwcorporaties.

Eén reactie op “Houten woonblok in Nijverdal met zonneschoorsteen en slimme ventilatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer