Ga naar hoofdinhoud

Houten dak met gaten zit met hennep vast

Een bijzonder eenvoudig houten huisje voor een schildersechtpaar in Japan bouwde ICADA Architecten in een dorpje aan zee in de buurt van Hioshima. Kwastgaten in gelamineerde houten platen vormen een extra dimensie.

Het huis bestaat uit plaatmateriaal van gelamineerde lamellen, die eigenlijk nog kruislings met andere platen verlijmd zouden moeten worden met vergelijkbare platen tot kruislaaghout. ICADA besloot om ze hier als een laag in te zetten. Bovendien liet het de kwastgaten, die normaal gevuld worden zodat je er bijna niets van ziet, juist open en boorde er nog een aantal bij. Dat geeft een sterrehemel-achtig effect in het houten dak en lichtvlekken op de betonnen vloer. Om ervoor te zorgen dat het echtpaar toch droog zit in hun strandhuis is het dak aan de bovenzijde bekleed met doorzichtig polycarbonaat (en een bepaald gedeelte met zink, wegens veiligheidsvoorschriften).

Om de lichte dakelementen en de lichte wanden (van hetzelfde plaatmateriaal eenlaags, het isolatiemateriaal is aan de buitenkant aangebracht en blijft in het zicht) bij elkaar te houden bij sterke wind is niet voor staalkabels gekozen maar voor touwen van hennep. Die een duidelijk decoratief effect hebben en hun werk ook prima doen.

Meer foto’s en info op Dezeen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer