Ga naar hoofdinhoud

Houten ‘diamant’ op bevochten plot in Innsbruck

Het huis in Innsbruck. Foto: David Schreyer

Een dubbel woonhuis van twee stellen, waarvan één van de vrienden een architect is, Barbara Poberschnigg, van Studio Lois, werd een bijzonder houten bouwwerk. Waarbij vergunningskwesties een grote rol speelden.

Over die vergunningen schrijft holzbauaustria in ieder geval uitgebreid. De bouwregels in de grotendeels middeleeuwse binnenstad van Innsbruck, hoofdstad van Tirol, zijn blijkbaar bijzonder streng. De achterliggende idee is dat als er heel strenge bouwvoorschriften gelden, de lust om te bouwen afneemt en daarmee de grond- en woonprijzen.

Toch lukte het de vier vrienden om op hun op geluk gekocht stuk grond van 120 vierkante meter in de vorm van een driehoek een aangenaam woonhuis te bouwen, grotendeels van hout.

Het dak bestaat uit dertien driehoeken, net als de gevel betimmerd met lariks, met olie verdonkerd, die, naar idee van de architect, samen aan de vorm van een diamant doen denken. Binnen is veel lichter hout toegepast. De stellen hebben een eigen woning maar delen op de eerste verdieping een licht atrium met zicht op de eeuwig witte toppen van de Tiroler bergen.

Lees het hele artikel in het Duits op holzbauastria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer