Ga naar hoofdinhoud

Houten flat in Berlijn

In korte tijd werd een houten flatgebouw in Berlijn gebouwd. Het project ‘Lynarstrasse’ is één van de grootste geheel houten woongebouwen van Duitsland. Het gebouw is ongeveer 120 meter lang en 30 meter breed en biedt plaats aan 98 wooneenheden en 7 eenheden voor commercieel gebruik.

Het gebouw heeft zeven verdiepingen, verdeeld in drie blokken. Vanaf de eerste verdieping is de constructie volledig van kruislaag- en gelamineerd hout. Door de houtconstructiemethode was prefabricage op grote schaal mogelijk. Vanaf de eerste verdieping tot de verbindingstrap is alles gemaakt van hout. De twee liften van het complex zijn ingebed in een houten schacht. De dragende wanden zijn gemaakt van gelamineerd hout en de buitenmuur heeft een houten gevelbekleding van geventileerd Douglas-Sparrenhout.

Geuidsisolatie op het plafond

De houten elementen voldoen aan de hoogste brandveiligheidseisen en hebben een brandweerstand van 90 minuten. Er is rekening gehouden met geluidsisolatie door de toepassing van passende beglazing, een geluidwerende muur en geluidsisolatie op het houten plafond. De flat ligt direct aan de ringweg van de binnenstad, maar door de goede geluidsisolatie is het geluid van de omgeving nauwelijks hoorbaar. Het flatgebouw maakt gebruik van stadsverwarming en een thermisch zonnesysteem op het dak.

Het project Lynarstrasse won de ‘Deutscher Holzbaupreis 2019 met een erkenning in de categorie nieuwbouw en is in dezelfde categorie winnaar geworden van de eerste Berlijnse ‘Holzbaupreis’. Binderholz is de producent van het gelamineerde constructiehout. De uitvoering was in handen van HU-Holzunion GmbH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer