Ga naar hoofdinhoud

Houten hoogbouw in Toronto

In een wijk in Toronto waar veel bakstenen pakhuizen uit 1920 staan, wordt een hoog houten kantoorgebouw gebouwd. De houten hoogbouw is het resultaat van een samenwerking tussen een architectenbureau, een constructeur en een houtbouwer.

BNKC Architects , constructeur van het projectteam Blackwell Engineering en fabrikant van massaal hout, Structure Fusion, sloegen de handen ineen om een hoog houten kantoorgebouw te ontwerpen en te bouwen dat tegelijkertijd veel open en lichte ruimtes zou krijgen. Daarom werden kolommen geplaatst met een interval van 9 meter.

Om al te diepe plafondbalken te vermijden, ontwikkelde het projectteam een innovatief plat plafondsysteem; een hybride oplossing waarbij gelamineerd genageld hout wordt gecombineerd met stalen balken en op de plaats gestort beton zodat er vloeren ontstaan die maximaal 50 procent dunner zijn bij dan andere grote houtprojecten.

Het gebouw wordt bekleed met gevouwen vliesgevel. Boven de hoofdingang van het kantoorcomplex komt een houten luifel voor schaduw. Het kantoorgebouw kan als prototype dienen voor toekomstige houtbouw met de daarbij behorende voordelen van biofiele en koolstofvastlegging van houtconstructies.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer