Ga naar hoofdinhoud

Houten paleis tot 2024 in Parijs

Op de Champ-de-Mars in Parijs, vlak achter de École Militaire en op steenworp afstand van de Eiffeltoren wordt dezer dagen een groot paviljoen opgeleverd, gebouwd van hout. Het Grand Palais Éphémère blijft tot na de Olympische spelen staan.

Het gebouw, 10.000 vierkante meter groot, is deels bedoeld als tijdelijke (éphémère betekent tijdelijk, vergankelijk) vervanging van het Grand Palais, de grote expositiehal die sinds 1900 een deel van de Champs Elysees domineert. Dat gebouw wordt grondig gerenoveerd tot zeker 2024.

Het tijdelijke ‘paleis’ is ontworpen door architect Jean Michel Wilmotte en heeft een grondplan in de vorm van een kruis. De constructie bestaat uit gebogen gelamineerde balken die de hallen een halfronde vorm geven. Het dak bestaat uit platen clt, het geheel is omkleed met een lichtdoorlatend EFTE-membraam. De constructie van dit 16 meter hoge gebouw is geïnspireerd op kruisgewelven, waarvan de grootste 145 meter lang en 140 meter breed is. De architect heeft nadrukkelijk rekening gehouden met de omliggende bebouwing. Het palais staat weliswaar vlak achter de École Militaire, maar die is 35 meter hoog, en torent er dus nog altijd fors bovenuit. Zelfs een standbeeld, van maarschalk Joffre, hoefde niet van zijn plaats, het gebouw is er overheen gebouwd.
De bijzondere houten constructie is gerealiseerd door het in bijzondere houtvormen gespecialiseerde Franse houtbouwbedrijf Mathis, gevestigd in de Elzas.
In het Grand Palais Éphémère komen kunst-, mode- en sportevenementen. Waaronder, in juni van dit jaar, een houtbouwcongres. Het gebouw zal een rol spelen tijdens de Olympische Spelen in 2024. Dan worden er de Judo- en Worstelwedstrijden afgewikkeld.
Na 2024 zal het gebouw worden gedemonteerd. Een aantal gemeenten heeft delen van de constructie gekocht. Die zullen dienst gaan doen als (sport) hallen en andere gemeenschapsgebouwen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer