Ga naar hoofdinhoud

Houten spektakelproject in Brussels goederenstation

Het Brusselse voormalige goederenstation Thumr und Taxis, op loopafstand ten noorden van de grote markt, wordt door het Nederlandse architectenbureau Neutelings-Riedijk verbouwd tot een ‘overdekte stad’ die een attractie aan de Belgische hoofdstad moet toevoegen. Van kruislaaghout.

Het goederenstation, dat in 1994 werd gesloten, werd in de loop van de 19e eeuw opgericht door de Duitse familie Von Thurm und Taxis, een van de grondleggers van de Europese posterijen. Op en drassig veld nabij de Brusselse haven, dat voor die tijd al dienst deed voor het weiden van postkoetspaarden, werd een van de grootste goederentreinstations van Europa gerealiseerd. het complex werd begin 20ste eeuw door de Belgische overheid overgenomen en door de Belgische spoorwegen geëxploiteerd.

In het complex, 45000 vierkante meter die overkapt worden door zeer hoge monumentale stationskappen, gedragen door de honderd jaar oude stalen draagconstructie, realiseert Neutelings-Riedijk een omgeving die een toeristentrekker van jewelste moet worden: twaalf paviljoens, geheel van kruislaaghout gemaakt, vinden hun plaats onder de kap. Erin komen kantoren, winkels en horeca. Ze zijn zó geplaatst dat ze ruimte beiden voor straten, boulevards en parkjes terwijl in het centrale gedeelte een groot overdekt ‘plein’ overblijft voor publieksfuncties.

De eerste paviljoens zijn inmiddels open en door hun bewoners betrokken, Het hele complex zal komende zomer worden opgeleverd en dan, naar verwachting, voor een enorme economische en sociale impuls van de Kanaalzone zorgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer