Ga naar hoofdinhoud

Houten toren imiteert toren uit 13e eeuw

De dertiende-eeuwse toren van het kasteel van Merola, een plaatsje in de gemeente Pui-reig, op ruim een uur rijden ten noorden van Barcelona moet ongeveer het volume hebben gehad dat het nu weer heeft met de houten ‘steiger’ die Carles Enrich Studio ervoor ontworp.

De hoge, slanke en niet erg dikke muur is het enige dat overeind staat van het kasteel uit de late jaren 1200. Deze Catalaanse regio wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen dus de plaatselijke monumentenzorg, Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, vreesde voor instorting.

Carles Enrich Studio, gevestigd in Barcelona, ontwierp een constructie die ten eerste bedoeld is om de eeuwenoude muur te ondersteunen en ten tweede om het verleden levend te verbeelden. Van houten balken van 14 centimeter doorsnede werd een constructie gemaakt die met trappen te beklimmen is en die het grondoppervlak en het volume volgt van de oorspronkelijke toren. Bezoekers kunnen dus nu weer op dezelfde manier over het landschap uitkijken als de ridders van weleer. Ook de drie verdiepingen die in de houten toren zijn aangebracht komen overeen met de verdiepingen in het oorspronkelijke bouwwerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer