Ga naar hoofdinhoud

Houten verbeelding van Noachs ark in Berlijn

Het maakt deel uit van het Jüdisches Museum in Berlijn, dat zich met allerhande zaken bezig houdt die raken aan het jodendom. Zoals verhalen over het vernietigen van de aarde en het redden van het leven van die ondergang. In het houten ANOHA wordt die boodschap spelenderwijs bijgebracht.

Dit deel van het museum richt zich op kinderen. Hetr bevindt zich in een grote betonnen lege ruimte, die voorheen dienst deed als bloemenveiling. Architectenbureyua Olson Kundig realiseerde er een grotendeels donut-vormig houten gebouw die grofweg de ark van Noach moet voorstellen, maar ook refereert aan een ruimteschip. Een eerder project van dezelfde architect, in Los Angeles, heeft meer weg van een boot.

In ANOHA (een afkorting van Arche Noahs op zijn Duits) is een grote hoeveelheid, meer dan 150 dierenfiguren gepositioneerd, gemaakt door verschillende kunstenaars. De dieren kunnen geaaid en verzorgd worden en soms kan hun mest, paarsgekleurde balletjes, gegeven worden aan kunstmatige planten.
Het bouwwerk ziet er eenvoudig uit, maar bestaat wel uit een groot aantal zorgvuldig gebogen gelamineerde kolommen, een bekleding van latten en een houten vloer met niveauverschillen en verbindingen. Het straalt warmte en geborgenheid uit, zeker in relatie tot het brutalisme van het omringende beton.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer