Ga naar hoofdinhoud

Houten wandelhutten bij Noorse gletsjer

Architectuurstudio Snøhetta bouwde in opdracht van de lokale tak van de Norwegian National Trekking Association een groep houten wandelhutten. De hutten hebben uitzicht op de Jostedalen-gletsjer. Ze vervangen de oude Tungestølen-hut die in 2011 door een cycloon werd verwoest.

Studio Snøhetta ontwierp hutten met een puntige vijfhoekige vorm. De punten houden de wind die door de vallei waait tegen. Deze vorm is anders dan de vorm van de oorspronkelijke hut. De kleuren en materialen zijn echter wel gebaseerd op die van de Tungestølen-hut.

Er is een hoofdcabine met woonkamer, open haard en gemeenschappelijke eethoek. Naast de hoofdcabine staat een slaapzaal voor 30 bezoekers en een opslaggebouw. Er zijn een paar hutten met vier bedden. De architectuurstudio heeft de gebouwen ontworpen met respect voor de natuur en het omliggend landschap.

Alle hutten zijn gemaakt van hout met een gelijmd frame in combinatie met muren van kruislaaghout (CLT) bekleed met grenen. Ook de oorspronkelijke hut was met hout bekleed. Het erf voor de hutten is behouden gebleven. In het interieur zijn de houten muren zichtbaar gelaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer