Ga naar hoofdinhoud

Huis van hout, stro en kurk

Er zit een betonnen fundament onder, en er is ook staal en glas toegepast. Maar verder bestaat deze woning in Noord-Italië uit de grondstoffen waarnaar hij vernoemd is: Wood, straw and corck.

Het hout is houtskeletbouw, het stro bestaat uit gedroogde stengels van rijst- en suikerrietplanten uit de directe omgeving van Mangago, het Italiaanse plaatsje waar de woning staat, en met kurk is de buitenkant bekleed: plaatmateriaal gemaakt van de bast van de krukboom, voorzien van een repeterend patroon.

Architectenbureau LCA Architetti noemt het huis overigens ook Casa Quattro, ‘huis vier’. Het is gebouwd in opdracht van een jong stel dat in een gezond huis in de natuur wilde leven. Het meest opvallende aan het huis is uiteraard de bekleding met kurk. Dat materiaal heeft een flinke isolatiewaarde en beschermt ook goed tegen neerslag en wind.

De architect noemt het zelf een ‘heel simpel ontwerp’ maar het huis, dat aan de rand van het dorp staat en uitkijkt op een bosje van accaciabomen, bevat meerdere badkamers en toiletten, werk- slaap- en logeerkamers.

2 reacties op “Huis van hout, stro en kurk

  • Fantastisch. Duurzaam, circulair en bovenal comfort is wat een ‘thuis’ nodig heeft. Een ieder wil dan nooit meer op vakantie. 🙂

    1. Klopt. We hebben een loghouse laten zetten, met rieten dak en extra cellulose isolatiewand, afgetimmerd met lokale planken (den). Als compensatie hebben we in de tuin vele sparren, dennen en eiken geplant. Een klein parkje. Hierdoor zijn we nu op vakantie in eigen huis en tuin….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer