Ga naar hoofdinhoud

Huisje van aangetast essenhout

Het inventieve ontwerp combineert twee van de meest gebruikte bouwmaterialen in de VS (beton en hout)

Het College of Architecture, Art and Planning aan de Cornell University (New York) ontwikkelde een methode waarmee aangetast essenhout is om te zetten naar een duurzaam bouwmateriaal. Een materiaal dat bovendien in overvloed beschikbaar is én betaalbaar. Het beoogde essenhout is aangetast door de Emerald Ash Borer-kever, een invasieve soort die inheemse essen in het hele land verwoest.

Het bouwmateriaal is onder meer gebruikt door architectenbureau Hannah Office. Dit bedrijf ontwierp en bouwde een prototype huisje in het landelijke Upstate New York. Daarbij is gebruik gemaakt van een combinatie van robotica en 3D-geprint beton.

In het Robotic Construction lab (RCL) in Cornell is hiervoor een robotplatform gebouwd. De toegepaste robotarm is gekocht van eBay en was in zijn vorige leven betrokken bij het bouwen van auto’s voor GM. Nu zaagt hij methodisch het essenhout en vormt het op een schaal die geschikt is voor structurele en ontwerpelementen.

De Cornell-onderzoekers ontwierpen verder het volledige 3D-printsysteem dat geen bekisting vereist en de minimale hoeveelheid beton gebruikt. Dit bespaart een aanzienlijke hoeveelheid materiaal, waardoor de CO2-voetafdruk van betonconstructies aanzienlijk is te verbeteren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer