Ga naar hoofdinhoud

Hybride huis met energie voor drie

Vorig jaar werd dit gebouw opgeleverd naar ontwerp van Kämpfen für Architectektur in Zürich. Het appartementencomplex met zes woningen is geheel bekleed met zonnepanelen.

Het huis, dat in de wijk Höngg staat, onderdeel van Zürich, heeft een betonnen trappenhuis dat als verdeler tussen de zes woningen dient. De rest van de constructie, plafonds, vloeren, overstekken, is van (kruislaag) hout gemaakt, iets dat voor de architecten nogal vanzelfsprekend is.

Echt bijzonder aan het gebouw is dat het in totaal minder energie verbruikt dan het eengezinshuis dat eerst op die plek stond. Zo schakelen de apparaten binnenshuis alleen aan als er veel stroomaanbod is, heeft het gebouw een grote batterij waar gewonnen energie in wordt opgeslagen en vrijgegeven op piekmomenten, leveren de grote ramen veel warmte en is de verwarming verder gebaseerd op aardwarmte.

De gevelbekleding is bijna overal van glazen zonnecollectoren gemaakt. Dat levert het huis zoveel energie op dat het overhoudt: 8700 KwH per jaar. Genoeg om naast de eigen zes woningen nog eens drie doorsnee gezinswoningen van elektriciteit te voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer