Ga naar hoofdinhoud

Hybride kleuterschool met massief hout

In Neustadt an der Donau is een kleuterschool gebouwd met een massief houten constructie en een creatief houten interieur. De school won de ‘Holzbaupreis Bayern’ en ontving dit jaar deze erkenning bij de Deutscher Holzbaupreis en een prijs voor ‘gepland en uitgevoerd’. Het project is ook genomineerd voor de ‘DAM-Preis 2020’.

Omdat renovatie van de bestaande kleuterschool duur zou zijn, besloot de gemeenteraad dat er een nieuwe kleuterschool moest komen. Goldbrunner + Hrycyk Architects en Hrycyk Architekten uit München verwierven de opdracht na een gunningsprocedure. Eind 2018 werd de school opgeleverd.

De kleuterschool, ontworpen voor vier groepen, is gerangschikt rond een binnenspeeltuin die wordt verlicht door een groot dakraam. De buitengevel heeft een bekleding van houten latten, deels met openingen en deels gesloten. Het gebouw is qua constructie hybride: het trappenhuis is van beton, de rest van kruislaaghout.

Naast constructief is (kruislaag)hout ook binnen gebruikt op verschillende creatieve manieren. Zo zijn er bijvoorbeeld klimmogelijkheden geïntegreerd onder de hoofdtrap en in het houten meubilair. De DAM-preis is de prijs van het Duitse Architectuurmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer