Ga naar hoofdinhoud

Hybride laboratorium voor lichtgewicht bouwen

schneider+schumacher Architekten, Frankfurt © 2021 by Jörg Hempel; www.joerg-hempel-com

Omdat bouwen met hout steeds populairder wordt, heeft het Fraunhofer Institute for Wood Research op de campus van de TU Braunschweig een nieuw laboraotrium gebouwd. Het gebouw kreeg de naam: ‘Center for Light and Environmentally Friendly Buildings ZELUBA’. Een lab dat onderzoek doet naar lichtgewicht en milieuvriendelijk bouwen, moet zelf natuurlijk het beste voorbeeld geven.  

Het architectenconsortium – bestaande uit DGI Bauwerk (Berlijn) en schneider + schumacher (Frankfurt / Main) legde de focus dan ook op zowel hout als hybride componenten. In de laatste is beton gecombineerd met hernieuwbare grondstoffen zoals hout, vlas of natuurvezeltextiel. Het uiteindelijke lab bestaat uit een twee verdiepingen tellende hal en het lab gebouw zelf dat uit drie verdiepingen bestaat. Het totale oppervlak bedraagt 1700 m2.

De kern van het laboratoriumgebouw betreft een solide structuur van gewapend beton met een ingevoegde houten framestructuur. De vloerplaten zijn houtbeton composietplaten en waar mogelijk is het hout in het interieur zichtbaar gelaten. De halconstructie bestaat uit bijna zeven meter hoge steunen van verlijmd gelamineerd hout. Deze zijn gecombineerd met 19 meter lange zadeldakspanten, geklemd in een 85 centimeter hoge betonnen sokkel. Het constructiehout is overwegend vurenhout, de gevelbekleding is van lariks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer