Ga naar hoofdinhoud

I House in Izu-Kogen

De opdracht was eenvoudig: ontwerp een klein onderkomen voor een stedelijk gezin om hun weekenden door te brengen. Weg van de stad, terug naar de natuur. De omgeving in Izu-Kogen in Japan is echter complex. Aangrenzende – en saaie – gebouwen belemmeren het uitzicht en voor iedere ontmoeting met de natuur zijn compromissen nodig.

Toch is het Florian Busch Architects gelukt om op een oppervlak van zo’n 600 m2 een woning te bouwen die het ultieme vakantiegevoel geeft. Vanuit deze locatie is tussen de huizen door onder andere de Mt Omuro te zien. Een berg waar de plaatselijke bevolking jaarlijks het gedroogde gras afbrandt als symbool voor nieuw geluk (het nieuwe gras).

De woning is uiteindelijk 5 m boven de weg gesitueerd en aan de buitenzijde met hout bekleed. Ook aan de binnenzijde is veel hout te vinden maar dan op een bijzondere manier. De enige afgesloten ruimte in het gebouw is namelijk de ruimte waarin zich het bad met warm bronwater bevindt. Het lijkt als een doos die in het huis is geplaatst.

Voor de rest zijn de muren vervangen door houten frames waarmee de bewoners zich in een galery wanen. Op iedere plek verworden de ramen tot kleine schilderijen die een landschap tonen. De schilderijen variëren met iedere stap die de bewoner neemt op één van de vele trappen die de woning rijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer