Ga naar hoofdinhoud

Inheems huis op Galapagos eiland

Het echtpaar Dany en Jenny startte in 2015 een ambachtelijke brouwerij op het eiland San Cristóbal; behorende tot de Galapagos eilanden. Daarbij hielden zij zoveel mogelijk rekening met de mogelijkheden en beperkingen van het eiland. Dat gold ook voor de bouw van hun eerste huis, vier jaar later. Bamboe en cedrela spelen derhalve een hoofdrol in het Endemische huis.

De woning staat op een stuk grond aan de stadsrand van Puerto Baquerizo Moreno, één kilometer van de kust, en is ontworpen door ESEcolectivo. Het complete project beslaat een oppervlakte van ongeveer 120 m2 inclusief een achterpatio voor een moestuin. De woning zelf kenmerkt zich door verschillende ruimtes die zich op drie niveaus bevinden en rond een brede kern van trappen zijn verdeeld. Deze kern leidt tevens tot een schoorsteeneffect dat de warme lucht laat circuleren.

Het hoofdmateriaal van het gebouw is bamboe (caña guadua) dat door een lokale bouwer op de eilanden is verzameld en behandeld. Het materiaal wordt samen met cedrela – een soort houtsoort die typisch is voor de Galapagos eilanden – gebruikt voor muren en scheidingswanden maar ook de meeste meubels. Daarnaast zijn deze materialen én riet terug te vinden in de externe details van balkons, terrassen en traliewerk.

Het Endemic House is het tweede project dat met bamboetechnologie is gebouwd in San Cristóbal. In de stedelijke gebieden van de eilanden zijn de meeste constructies gemaakt van metaal en beton.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer