Ga naar hoofdinhoud

Insectenhotel voor huurders in houtgelamineerde woningen

Hoog bezoek aan de deur van zestien nieuwe huurwoningen in Weert. Een wethouder, een provinciebestuurder en de directeur van corporatie Wonen Limburg overhandigden een aardigheidje aan de bewoners van deze deuvelgelamineerde corporatiewoningen.

De zestien woningen werden in augustus opgeleverd en door de bewoners betrokken, meldt de website van 1 Limburg. Is het al bijzonder als corporatiewoningen van gelamineerd massiefhout gemaakt zijn, in dit geval is er nog meer opvallend: er is hier met DLT, deuvelgelamineerd vuren gewerkt, van fabrikant en leverancier Nur Holz.
Bij dlt worden de houten lamellen niet kruislings verlijmd maar met houten deuvels aan elkaar verbonden. Daardoor wordt veel minder lijm toegepast.

Tuiny Forest en niet spijkeren


De woningen zijn levensloopbestending, met een slaapkamer en een badkamer gelijkvloers. De gebouwen zijn gasloos, er liggen zonnepanelen op het dak en op de schuur groeit sedum. Verder bood de corporatie de bewoners een ‘Tuiny Forest’ aan, een al enigszins ingeplante tuin, om het leggen van grind(-tegels) te ontmoedigen.
Er waren meer gegadigden dan er woningen waren. Mensen moesten een motivatiebrief schrijven waarom ze in een houten woning wilden wonen. Er gelden wat extra regels, zo mag het hout niet geschilderd worden en mag er ook niet in gespijkerd worden.

Insectenhotel en beter slapen


In september kwamen de gemeente, de provincie en de corporatie deur-aan-deur een insectenhotel overhandigen, meldt de woningcorporatie. De overheden sprongen bij in de kosten, die ca 15 procent hoger lagen dan ‘normale’ corporatiebouw. De woningvereniging hoopt met meer houtbouw de klimaatdoelen van 2050 te gaan halen.
De bewoners bleken na een maand al prima gesetteld. Volgens één bewoner was haar nieuwe woning een stuk minder gehorig dan de vorige en sliepen de kinderen ook beter.

2 reacties op “Insectenhotel voor huurders in houtgelamineerde woningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer