Ga naar hoofdinhoud

ISO-norm voor CO2-neutrale gebouwen includeert bosbouw

Het internationale standaardisatieinstituut IOS werkt aan een nieuwe ISO-norm aan de hand waarvan een de bouwer van een gebouw kan claimen dat het CO2-neutraal is. De norm moet het momenteel wijdverbreide ‘koolstofwassen’ tegengaan.

De internationale architectuurwebsite Dezeen bericht over deze ontwikkeling. Het standpunt van de IOS (International Organisation for Standardization) is dat een individueel gebouw of product zichzelf in ieder geval niet ‘emissievrij’ kan noemen. Zoiets gaat eerder op voor complete gemeenschappen of organisaties. De IOS neemt voor de nieuwe ISO-norm, die waarschijnlijk dit voorjaar gepubliceerd gaat worden, de Britse PAS 2060-norm als uitganspunt. Deze norm voor claims over CO2-neutraliteit, al in 2010 ontwikkeld door het Britse Standaardisatie Instituut, heeft al als uitgangspunt dat ergens in het proces er wel CO2-rechten mogen worden ingekocht of gecompenseerd, maar dat de meeste koolstofreductie toch in het productie van het gebouw of voorwerp moet worden gevonden.

In de praktijk claimen op dit moment tal van producten en gebouwen CO2-neutraal te zijn door te wijzen op het materiaal waarvan het gemaakt is. Dit is een te smalle visie: bij de bouw van een gebouw en de productie van de bouwdelen komt onvermijdelijk CO2 vrij, er moet worden aangetoond dat diezelfde hoeveelheid CO2 ook daadwerkelijk weer uit de atmosfeer gehaald wordt.
De nieuwe ISO-norm gaat dus over claims over CO2-neutrale producten en gebouwen. Dat in het geval van gebouwen het dan om houtbouw zal gaan lijkt wel het uitgangspunt.

Nieuw is vooral, zo vond Dezeen uit, dat binnen de nieuwe ISO-norm niet meer de rekensom; zoveel kuub hout is zoveel opgeslagen CO2 voldoet. Dat wordt beschouwd als ‘koolstofwassen’, een subvorm van ‘greenwashing’. De claimer zal ook moeten aantonen dat voor het gebruikte hout daadwerkelijk nieuwe bomen zijn aangeplant in verantwoord beheerd bos, waarbij het voortbestaan van dat bos voor tenminste 100 jaar moet zijn gegarandeerd. Of het overleggen van een FSC- op PEFC-certificeren voldoende zal zijn voor ISO is voorlopig niet bekend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer