Ga naar hoofdinhoud

Kerktoren van hout in Bleibach

In het zuidwesten van Duitsland, in Bleibach, staat een houten kerktoren van 23 meter hoog. De kerktoren is ontworpen door het plaatselijke architectenbureau Architektur 3. Voor de bouw van de toren gebruikte het bureau Accoya en hout van de lokale zilverspar.

De toren is onderdeel van de kerk van St. Georg. In 1975 werd het schip van de kerk afgebroken. Het gotische koor uit 1514 en het ossuarium uit 1720 bleven behouden. In 1977 werd een gedeelte van de kerk vervangen door een tentachtige constructie bekleed met roestbruin aluminium met driehoekige glazen puien. Architektur 3 heeft nu een driehoekige houten kerktoren ontworpen voor vier klokken. De toren heeft ook een uitkijkplatform voor bezoekers. Boven de klokken zijn broedplaatsen voor zeldzame vogels en vleermuissoorten gerealiseerd. De driehoekige vorm van de toren verwijst naar de driehoek, die in het christelijke geloof symbool staat voor de Drie-eenheid.

De muren, trappen en plafonds van de toren zijn gemaakt van kruislings gelamineerd hout van de plaatselijke zilverspar. De open fundering van de toren is gevuld met het natuursteen ‘gneis’ dat verwijst naar de lange mijnbouwtraditie van Bleibach. Voor de bekleding van de gevels en dakvlakken werd Accoya gebruikt. Alle drie de kanten van de toren hebben schuifluiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer