Ga naar hoofdinhoud

Kijkhuis verscholen in het Ertsgebergte

Een van de uitganspunten voor dit zomerhuis dat ook voor permanente bewoning geschikt is, is dat er een uitkijktoren in moest. Daarom heeft dit houten gebouw drie verdiepingen. Bouwkundig steekt het slim in elkaar waardoor er binnen veel ruimte is en er plaats is voor een overstek.

De bekleding van dit pand in het Erzgebergte in Tsjechië, een ontwerp van New How uit Praag is van grijs metaal. Het huis ligt pal aan de bosrand, huizen in de omgeving zijn traditioneel, met witgestuukte gevels. De architecten verwijzen naar de grijs rotsgrond, de zwarte aarde en alle varianten van grijs in de lucht en zelfs in de dennennaalden van het omringende naaldbos. Daar past deze bekleding goed bij.

De constructie van het huis is een combinatie van grenen balken, kruislaaghout en OSB-plaatmateriaal. Waardoor er geen muren staan waar je die verwacht en er ook een vloer boven de woonkamer kon worden opengemaakt te behoeve van een groot touwnet waarin je kunt liggen tussen twee verdiepingen in. Het kruislaaghout maakte het ook mogelijk om een zodanig 3D-onwerp te maken dat het buitenbalkon een royale overkapping heeft die rechtstreeks doorloopt in het bovenliggende dak. Er kan veel sneeuw vallen in de regio. Die sneeuw glijdt zo makkelijk naar beneden en het terras is in alle jaargetijden beschut en aangenaam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer