Ga naar hoofdinhoud

Kinderdagverblijf met veel licht en ruimte

In Langenhagen, bekend als locatie van de luchthaven van Hannover, is een kinderdagverblijf gebouwd van larikshout. Het ruime langgerekte gebouw kreeg een geluidswerende zone en veel ramen. Het ontwerp kwam tot stand in samenspraak met de ouders en kinderen.

Het nieuwe kinderdagverblijf staat in de wijk Krähenwinkel en biedt ruimte aan 105 kinderen. Het houten kinderdagverblijf is 75 meter lang. Het Berlijnse bureau Die Baupiloten ontwierpen het gebouw. Dat ontwerp kwam tot stand na overleg met de ouders en het personeel, zodat bij het ontwerp met hun wensen rekening gehouden kon worden. Uit dat overleg kwam naar voren dat licht een belangrijke rol moest gaan spelen. Ook kwam de wens naar voren om veel ruimte te bieden voor de beweging van de kinderen. Zo ontstond een ruimtelijk en licht kinderdagverblijf.

Na een workshop met de kinderen ontwikkelde het architectenbureau aanvullende ideeën voor het interieur. Er ontstonden ‘stilte gebieden’ en paden die dwars door het kinderdagverblijf liepen. Hiervoor veranderde de architecten kasten in geheime deuren en lerarenbureaus in kindergrotten. Ze creëerden ook doorgangen in muren die voor volwassenen niet toegankelijk waren.

Het langgerekte gebouw leent zich daar goed voor. Het kinderdagverblijf is gelijkvloers en heeft een oppervlakte van 1500 vierkante meter. In het noorden zijn ruimtes voor administratie en opslag en er is een wasruimte, een creatieve ruimte en een kantine met kinderkeuken. In het midden liggen de toiletten, de garderobe, de entree en een bewegingsruimte. De kinder- en crècheruimtes zijn gericht op het zuiden en hebben een terras. Elke ruimte heeft een eigen dakvorm. Op die manier krijgt het gebouw vanzelf een speelse vorm.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer