Ga naar hoofdinhoud

Kinderdagverblijf volgens ‘cradle to cradle-principe’

In de plaats Sachsenkam, in Duitsland, is een kinderdagverblijf gerealiseerd volgens het ‘cradle to cradle-principe’. Daarom werd alleen gebruik gemaakt van natuurlijke bouwmaterialen.

Het 40 meter lange en 20 meter brede kinderdagverblijf werd in 6 maanden ontworpen door Beham Architects en biedt plaats aan 100 kinderen. De bouw van het verblijf duurde vervolgens nog maar 6 maanden omdat gekozen werd voor een geprefabriceerde houten structuur.

Elke ruimte biedt zicht op het omringende groene landschap. Het kinderdagverblijf heeft de vorm van oude boerderijen uit de omgeving en past daardoor goed in het landschap. Het gebouw is zo ontworpen dat er geen technische ventilatie, airconditioning of zonwering nodig is. Hierdoor kon een kostenbesparing van 10% worden bereikt.

Het kinderdagverblijf is gebouwd volgens het ‘cradle to cradle-principe’: een cyclisch proces waarbij producten kunnen worden hergebruikt of onschadelijk kunnen worden afgebroken en waarbij dus geen restafval ontstaat. De bouwmaterialen zijn beton, zwart staal en hout. De muren, plafonds en daken zijn gemaakt van kruislaaghout. Voor de gevelbekleding werd lokaal dennenhout gebruikt. De isolatiematerialen zijn houtvezelproducten en resten van gerecycled glasschuim.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer