Ga naar hoofdinhoud

Kinderverblijf met Engawa

Een architectenbureau uit Stuttgart ontwierp een houten constructie voor een kinderdagverblijf in Bad Reichenhall, nabij de Oostenrijkse grens, naar Japans model: ‘Engawa’, het ‘houten balkon’ vormt de tussenliggende zone van de binnen- en de buitenruimte in de bouwcultuur van Japan.

Het houten balkon werd gebouwd rond het twee verdiepingen tellende betonnen gebouw van het kinderdagverblijf. De houten ruimte dient als overdekt speelveld en als koele schaduwruimte. De houten ombouw is verbonden met twee traptorens met vluchttrappen.

De vloerplaat en het dak bestaan uit betonnen halffabricaten. Het platte is begroeid met sedum en er staan PV-panelen. Voor de bekleding werd ruw gezaagd lariks gebruikt. Dat hout is zo natuurlijk mogelijk gehouden zodat de kinderen het proces van het veranderen van natuurlijke materialen meekrijgen. Het oppervlak zal gelijkmatig vergrijzen.

Härtner Ito Architecten heeft bewust voor natuurlijke houten oppervlakken gekozen. Volgens het bureau zorgt het gebruik van natuurlijk houten materiaal voor minder onderhoud in vergelijking met gecoat materiaal. Het gebouw werd in september in gebruik genomen en biedt onderdak aan 124 kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer