Ga naar hoofdinhoud

Klanken en Yoga in hut boven het meer

Het heeft, wegens corona, een jaar geduurd, maar vanaf mei is de Gartenschau in het Zuid-Duitse Überlingen voor het publiek geopend. Eén van de bijzondere bouwsels is een houten meditatief gebouwtje dat uitkraagt richting het meer.

Het gebouw wordt door ontwerpers, Sägezahn architektur in Holz, niet onleuk ‘Mü-see-haus’ genoemd. See betekent ‘meer’ in het Duits, het huis kijkt uit over het meer van Übelingen, een uitloper van de Bodensee, en heeft een min of meer museale functie. Zo is de ruimte, die helemaal leeg gelaten is, bedoeld voor yoga- en meditatiecursussen en is er ook een klankkunstwerk te beluisteren. Dat kan allemaal wegens de coronamaatregelen niet, bezoekers mogen het gebouw alleen aan de buitenkant bekijken.
Het huis is van kruislaaghout gemaakt waarbij gebruik gemaakt wordt van de eigenschap dat daarmeer eenvoudig uitkragingen te maken zijn. Het staat namelijk op een betonnen fundering die afsteunt op de kademuur en steekt daar een flink stuk over uit. Aan de foto’s te beoordelden is er binnen een stalen trekconstructie nodig geacht om het huis van CLT ook bij extreem weer bijeen te houden.
De traditioneel ogende vorm en het zwarte hout van het huis harmoniëren mooi met de nabijgelegen historische, aan Sint Sylvester (33 ste paus, gest. 335 n Chr) gewijde kapel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer