Ga naar hoofdinhoud

Koffiebranden in houten fabriek in Noorwegen

De koffieverwerkingsfabriek Joh. Johannson Kaffe AS heeft een nieuw houten bedrijfsgebouw gekregen. Het gebouw staat in Vestby (Noorwegen). Met het nieuwe houten gebouw en de moderne productiemethodes van het bedrijf, kan de CO2 uitstoot met 85% worden verminderd.

Met de nieuwe productiemogelijkheden in het nieuwe gebouw kan het koffieverwerkingsbedrijf dagelijks 70 tot 90 ton koffiebonen branden, malen en verpakken. Het nieuwe gebouw heeft kantoren, magazijnruimtes, verpakkings- en verkoopruimtes. Sommige delen van het gebouw bestaan uit drie verdiepingen en andere delen uit één verdieping. Op het hoogste punt is het gebouw 35 meter hoog. Het bureau Arkitektene Astrup og Hellern tekende voor het ontwerp van het gebouw.

De muren en de plafonds zijn gemaakt van kruislaaghout. De balken en spanten zijn van gelamineerd hout. Er is gekozen voor een vrijdragende houten dakconstructie om zo ruimte te creëren voor grote productieapparatuur. Alleen de vloer en een paar stutten op de begane grond zijn van beton. Ook de liftschacht binnen is helemaal van hout. Voor de gevel van het gebouw is grenenhout gebruikt. Het hout is geleverd door Binderholz, dat nauw bij het project betrokken was. Daarnaast zorgde Binderholz ook voor de structurele berekening, productiemodellering, productie van montageplannen, de berekening en levering van bevestigingsmaterialen en de begeleiding ter plaatse.

Het gebouw kreeg het ‘BREEAM-certificaat ‘Excellent’, dankzij het de groene energie die verkregen wordt door onder andere een aardwarmtepomp, zonnepanelen op het dak en een groot systeem met 1280 zonnecellen op de gevels van het gebouw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer