Ga naar hoofdinhoud

Kruislaaghouten hut op arctische dievenheuvel

Op twee uur wandelen boven de poolcirkel nabij het Noorse Hammerfest bevindt zich de Tyven, de Dief, een 412 meter hoge berg met een adembenemend uitzicht over het poollandschap. Met twee vrachtwagens werd er een comfortabele hut gebracht. Van hout.

De bescheiden trekkershut, 15 vierkante meter, is een ontwerp van SPINN Arkitekter in Oslo. De huid van dit zee-egel-achtige bouwsel bestaat uit 77 platen kruislaaghout, uiteraard geheel geprefabriceerd zodat ze precies pasten en eenvoudig in elkaar gezet konden worden. Bijzonder is dat dit in dit geval niet door een CNC-machine gedaan is, maar in een hal, door vrijwilligers, weet de website van Baunetz te vertellen.
De vorm is om esthetische redenen gekozen maar ook om bestand te zijn tegen de extreme weersomstandigheden op de kale poolberg. Het hout is aan de buitenzijde bekleed met bitumen en het gebouwtje staat op een betonnen fundament.
Het bouwsel heeft een kacheltje en een bank en is vooral bedoeld om de wat minder geharde wandelaars een prettige tocht te verschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer