Ga naar hoofdinhoud

Langhuis met geveldelen in shou sugi ban

Meerdere sites berichten over de toegepaste techniek, maar er zijn maar weinig foto’s van het resultaat te vinden. Bureau de Change realiseerde een luxe ‘longhouse’ op het platteland waar vroeger een kippenschuur stond. Deels met verduurzaamd hout volgens Japanse techniek.

Genoeg foto’s zijn er te vinden van het ruime gebouw dat op de plaats van twee kippenschuren werd gebouwd en optisch vooral lang is, maar tegelijk ruim genoeg is om zich rond een vierkant tuintje te vlijen. Het is een passiefhuis, gebouwd van metselsteen en houtskeletbouw en de buitenkant is prachtig bekleed met berkenhout.

Het architectenbureau van Katerina Dionysopoulou and Billy Mavropoulo laat aantekenen dat aan de achterzijde (die gunstig gelegen is ten opzichte van de wind) een traditionele Japanse verduurzamingstechniek is toegepast op het gevel- en kozijnhout. Bij shou sugi ban wordt het oppervlak van het hout met vuur zwartgeblakerd, waarna het houtskolen huidje er met een staalborstel weer vanaf wordt geborsteld. Wat overblijft zou dan hout zijn met een behoorlijk gesloten opperlaag, bestand tegen weersinvloeden.

Wie op de Japanse techniek googlet komt bij een Brits bedrijf uit dat zich naar de techniek noemt, maar het Nederlandse bedrijf Zwarthout, werkt volgens dezelfde methode.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer