Ga naar hoofdinhoud

Lezen in een hangmat van hout

Architectenbureau Shau heeft in Semarang (Indonesië) een compacte bibliotheek gebouwd die ook als gemeenschapscentrum dient. Microlibrary Warak Kayu is op houten palen gebouwd, heeft een grote trap, een grote gemeenschappelijke schommel en een open houten vloer. Alle elementen zijn geprefabriceerd door een lokale houtfabrikant.

Op de eerste verdieping is de leeszaal. Deze verdieping heeft een open houten netvloer die dient als een soort hangmat waarop kinderen kunnen zitten of liggen om een boek te lezen. De ouders kunnen hun kinderen vanaf de begane grond door de netstructuur zien. De begane grond is een open ruimte. Het bureau Shau plaatste een grote houten trap waardoor een auditorium ontstaat voor uitvoeringen of films. Omdat het gebouw zo open is en een overhangend dak heeft dat voor schaduw zorgt, heeft het geen airconditioning nodig.

De hele structuur van de bibliotheek is gebouwd van hout uit FSC-gecertificeerde bossen, waaronder bangkirai; tropisch hardhout dat lokaal geproduceerd is. De bibliotheek werd door de architecten ontworpen rond de productlijn van een lokaal houtbedrijf. Hierdoor konden de kosten laag blijven en was er minder afval. Het diagonale patroon van het gebouw is gebaseerd op de drakenhuid van een lokaal mythisch wezen, de Warak Ngendog. Vandaar de naam Warak Kayu dat Indonesisch is voor ‘houten warak’. Volgens de architecten kan het gebouw worden gezien als een educatieve plek voor houtmateriaal en constructietechnieken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer