Ga naar hoofdinhoud

Licht en hoog adelaarsnest van glulam

Een bijzonder luxe villa-gevoel moeten de bezoekers van het Yulin Artistic Center wel krijgen. Het gebouw werd door Challenge Design uit Sanghai gerealiseerd bovenop een rotspunt.

Het gebouw kun je van kilometers afstand zien op de top van de berg in Longxing in de provincie Chongqing, China. De architecten van Challenge Design zien het als een kraanvogel die zijn vleugels spreidt. Het grijze aluminium straalt in zon en maanlicht. De onderliggende constructie van het gebouw, dat expositieruimten en een bioscoop omvat maar ook een ‘infinity-pool’, is echter geheel van gelamineerd vurenhout, Glulam, afkomstig van een lokale fabriek, dat binnen wel grotendeels in het zicht is gehouden.

Zo biedt dit adelaarsnest dat door enorme ramen een adembenemend uitzicht biedt op de omgeving toch een warme, geborgen plaats voor de Chinese kunstliefhebbers.

Houtbouw bood in dit geval veel voordelen. Omdat de plek slecht bereikbaar is, was bouwen met lichte materialen, zonder hijskranen en zonder overdreven zware fundering noodzakelijk. Hout is het aangewezen materiaal om dit superdeluxe gebouw toch tegen beheersbare kosten te realiseren.

Meer foto’s en tekeningen op Archello.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer