Ga naar hoofdinhoud

Lidl Oosterwold volgende in de race om duurzaamste supermarkt

In de groene wijk Oosterwold bij Almere gaat supermarktketen Lidl overtoepen. Daar gaat op 7 juli een CO2- en energieneutrale supermarkt open. Die is dan de meest duurzame van Nederland.

Er is tussen supermarktketens in binnen- en buitenland een race gaande om het meest duurzame bedrijf. Tot de opening van de Oosterwoldse Lidl-vestiging is de Jumbo-vestiging in Goor de duurzaamste. In beide gevallen is er – uiteraard- sprake van houtbouw.

Het Lidl gebouw is voor 90 procent demonteerbaar en de isolatie bestaat uit materiaal dat gemaakt is van afgedankte unifirmen van Lidl-medewerkers. Voorzover het gebouw nog CO2 zou uitstoten wordt dat ruimschoots gecompenseerd op het omliggende eigen terrein waar in totaal 14.323 vierkante meter zal worden beplant, grotendeels met olifantengras, een plant die sneller CO2 opneemt dan bomen. Op het terrein zijn vijvers daarin wordt 1300 liter aan regenwater opgevangen en vastgehouden.

De 1556 zonnepanelen die overal, in de tuin, op het dak en op daken van carports, komen te staan zorgen voor voldoende energie voor dit gasloze gebouw. Bezoekers mogen hun fietsen en auto’s gratis opladen. Ook een eigen bvevoorradingsvrachtwagen is elektrisch, inclusief zijn koelgedeelte.
Lidl opende al eerder zeer duurzame supermarkten, in Eersel en in Woerden. De daar ontwikkelde technieken komen samen in het pand in Almere.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer