Ga naar hoofdinhoud

Lidl opent ‘duurzaamste supermarkt van Nederland’

Je kunt er alleen met de auto komen, er zijn nog maar twee laadpalen voor elektrische auto’s, het dak is van staal en de vormgeving is met alle respect ‘minimalistisch’ te noemen. Maar het nieuwe filiaal van supermarktketen Lidl in Oosterwold, Almere-Buiten heeft tóch veel redenen om zich de meest duurzame van Nederland te noemen.

De kwalificatie ‘minimalistisch’ komt van Thomas Rau, de gevierde architect die samen met Maaike Veeningen, wethouder te Almere en professor dr. Louise Vet van de Wageningen Universiteit gisteren een door mediapersoonljkheid Jort Kelder gepresenteerde opening van het pand luister bij zette. Rau was in aanloop naar de bouw wel geconsulteerd maar heeft met het uiteindelijke ontwerp niets van doen. ‘Je kunt aan dit gebouw zien hoe ver een commerciële onderneming die zijn nek uitsteekt bereid is te gaan’, stelt hij. ‘We willen natuurlijk met zijn allen nog veel duurzamer gebouwen. Maar daar is de overheid voor nodig, die moet daarin sturen.’

Een voorbeeld is het metalen dak dat op de door De Groot Vroomshoop geleverde gelamineerde balken ligt. Volgens de bouwbegeleiders van Lidl zou een houten dak te zwaar worden en ‘was dit de meest duurzame keuze. Hout zou veel meer materiaal kosten dan nu we het in metaal hebben uitgevoerd.’ Dat was bij verdergaande regelgeving over CO2 natuurlijk wel anders geweest: hout slaat immers CO2 op terwijl metaal het uitstoot.

De ‘Lidl Zero’ doet ondertussen een heel dappere poging om de supermarkt van de toekomst te zijn. Dat overigens óók omdat in de stadswijk Oosterwold strenge regelgeving is: wie er wil bouwen mag maar een achtste van zijn perceel bebouwen, en ten minsten 50 procent beplanten met ‘stadstuinbouw’. Lidl doet dat met een bloementuin, een bijenhotel en een flink perceel met olifantsgras. Die grassoort neemt vier zo snel CO2 op als bomen of struiken. Met een plaatselijke boer is afgesproken dat die het gras oogst. Olifantgras wordt onder andere toegepast als vezel in minerale composieten. Het olifantgras dient ook als aflaat van de CO2 die toch nog is geproduceerd, onder andere door gebruik van (deels gerecycled) beton in de funderingspalen en de fundering. Binnen 20 jaar moet het gras de CO2 kosten van het bouw helemaal naar nul gebracht hebben, daarna wordt het gebouw dan steeds meer CO2-negatief.

De gelamineerde spanten zijn opvallend hoog. Zo werd wel een overspanning gerealiseerd zonder kolommen op de winkelvloer

De royale parkeerplaats is deels overkapt met zonnedaken die op houten spanten (ook weer van de Groot Vroomshoop) liggen. ook het dakoppervlak staat vol met zonnepanelen. Wie met de elektrische auto komt mag zijn voertuig gratis opladen. Dat er maar twee laadpunten zijn ligt aan de infrastructuur, een zwaardere kabel bleek voor het huidige grid niet haalbaar, maar er wordt aan gewerkt.

De constructie van zowel het skelet als de grote glasgevel zijn van hout. Waarbij de hoogte van de spanten, zeker 1,5 meter opvalt. Dat heeft te maken met de wens van het winkelbedrijf om geen kolommen op de winkelvloer te hebben en maximale flexibele indeelbaarheid. Tussen de kolommen bestaan de wanden uit houtskeletbouw-elementen in een overal gelijke maatvoering met een zeer hoge luchtdichtheid, wat een positief effect heeft op het energieverbruik.

Voor de energieopwekking is een lucht-water-warmtepomp verantwoordelijk, één waarin het syntheitsch koelmiddel zo ver mogelijk is teruggedrongen. De winkel werkt met warmteterugwinning: warmte uit de winkelruimte wordt afgevangen en opgeslagen in een buffervat.

Filiaalmanager Marcel Ganzenboom van de Lidl Zero: ‘We zijn en blijven een discounter. Onze ambitie is om onze klanten duurzame keuzes aan te bieden die niet meer kosten dan niet-duurzame artikelen.’ Dat is wat betreft het gebouw wel bereikt. Volgens Ganzenboom was de realisatie uiteindelijk iets goedkoper dan een traditioneel Lidl-gebouw.

Jort Kelder, filiaalleider Marcel Ganzenboom, bioloog dr Louise Vet en architect Thomas Rau

2 reacties op “Lidl opent ‘duurzaamste supermarkt van Nederland’

  • Bas

    “hout slaat immers CO2 op terwijl metaal het uitstoot.” Foutieve tekst, hout slaat geen CO2 op, dat heeft de boom gedaan toen ie nog in het bos stond.

  • Jan Maurits Schouten

    Daar kun je over twisten, Bas. Hout slaat het door bomen verbruikte CO2 op en houdt dat opgeslagen tot het dat weer vrijgeeft door rot of verbranding. Bomen slaan CO2 op om te kunnen groeien. Ze zetten het om in cellulose: hout. Dat metaal CO2 uitstoot is wèl slordig gezegd in dit artikel. Er komt veel CO2 vrij bij de productie, het verwerken en het vervoer van metaal. Wat bij hout niet het geval is, integendeel. Zie boven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer