Ga naar hoofdinhoud

Loods Nieuwkoop krijgt ‘bruin dak’

De nieuwe huisvesting van de buitendienst van de Gemeente Nieuwkoop, inclusief de loods en het wagenpark, wordt bijzonder duurzaam. Orga Architect bouwt de gemeentewerf van hout, hergebruikt en organisch materiaal.

Het gebouw omvat een kantoorgedeelte, een loods en een overdekte stalling van materieel. Orga Architect van Daan Bruggink met medewerker Aafke van Dijk, ontwikkelden een gebouw dat in zijn bouwmaterialen circa 88 ton CO2 gaat opslaan.
Dat hout zit grotendeels in de vakwerkhouten dakconstructie, de constructieve delen van het gebouw zelf, en de buitenbekleding, die deels van accoya wordt (bij het kantoordeel), deels van overlappende schaafdelen (overdwars gezaagde boomdelen met de schors er nog aan). Uiteraard wordt het pand gasloos en komen er zonnepanelen en krijgt het volop aansluitingen voor elektrische voertuigen.
Er komen twee soorten dakbedekking: een deel wordt een ‘groen dak’, waarvoor sedum wordt geplant. Een ander dakdeel wordt een ‘bruin dak’. Hier wordt een laag aarde aangebracht en takken en boomstronken en vervolgens wordt het ingezaaid. Dat zou tot meer natuurlijke vegetatie moeten leiden.

Eén reactie op “Loods Nieuwkoop krijgt ‘bruin dak’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Word nu abonnee van Houtwereld of Het Houtblad. Abonneer